Gürcü mutfağı yakınlığı dolayısı ile bana hep Karadeniz mutfağını hatırlatıyor. Özellikle kullandıkları otlar, peynirli pideler ile benzer ama ayrıntı olarak da bir o kadar farklı. Mesela bizim mutfakta hemen hemen hiç kullanmadığımız kişniş çok yaygın Gürcü mutfağında. Aynı şekilde birçok yemeğe çemen otu katılıyor. Böylece yemekler görsel olarak benzese de tat olarak bizden farklı.
Neler Yiyorlar?
Gürcü mutfağı denilince en çok akla gelen 2 lezzet var. Biri Gürcü mantısı Khinkali, diğeri Gürcü pidesi Khachapuri. Özellikle Khinkali aşırı yaygın. Restoranlarda, kafelerde her yerde yapılıyor. Onu milli yemekleri olarak kabul etmişler. Hediyelik eşyaları bile Khinkali görsellerinden oluşuyor. Gürcü pidesi Khachapuri’nin bölgelere göre değişen çeşitleri var. En ünlüsü sandal şeklinde olan Adjarian Khachapuri. Diğer popüler olanları Imeri Khachapuri ve Megruli Khachapuri. Tabi bunlar dışında da birçok çeşidi bulunuyor. Genellikle Gürcistan’ın sen sevilen peyniri Sunguri ile yapılıyor. Adjarian usulünde ortasında 1 adet çiğ yumurta sarısı oluyor ve yemeye başlamadan önce bu yumurta peynirle iyice karıştırılıyor. Khinkali de khachapuri de taze yapılan hamurişleri olduğu sipariş sonrası bekleme süreleri biraz zaman alabiliyor. Çoğu mekanda khinkali siparişi çeşit başına minimum 3 adet ile oluyor. Gittiğimiz bir yerde mesela 5 adetti minimum sipariş sayısı.
Pide demişken Gürcüler ekmekleri ile de övünüyorlar. Küçük mahalle fırınları Tiflis’in her köşesinde karşınıza çıkıyor. Genellikle oval, pide benzeri, yoğun bir beyaz ekmek Gürcü ekmeği. Baya lezzetli olduğu için otelde kahvaltıda her sabah yedim. Bunların dışında en çok karşınıza çıkan şey bizim genellikle Doğu Anadolu bölgemizde yaygın olan cevizli sucuklar. Dükkanlarda sıra sıra dizilmiş çeşit çeşit sucuklar var. Meyve pestilleri de çok yaygın. Bir de erikle yaptıkları soslar. Tkemali adı verilen bu sosları birçok yemekte kullanıyorlar.
Gürcistan şarap konusunda da iddialı bir ülke. İlk şarabın yapıldığı yerde olduğuna inanılıyor. Tiflis’te her sokakta bir şarapevi, dükkanı veya şarapla ilgili bir mekan var. Tiflis’e yakın şarap bağlarına ziyaret edebileceğiniz gibi şehirdeki mekanlarda tadımlara da katılabilirsiniz. Meyve şurupları ile sodayı karıştırarak yaptıkları gazozlarda yaygın olarak içiliyor. Cam kavanozlardaki renkli şuruplar her yerde dikkatinizi çekiyor. Özellikle armutlu ve tarhunlu olanları popüler. Ben armutlusuna bayıldım. Bir de çikolatalısını denedim. Fena değildi.
Taze dilimlenmiş meyveler sokaklarda çok satılıyor. En çok da nar karşınıza çıkıyor. Buranın milli meyvesi de nar diyebiliriz. Yine nar şeklinde veya desenli dekoratif bir çok eşya satılıyor dükkanlarda.
Gittiğimiz Mekanlar:
Puri Guliani: Gürcü yemekleri yanında farklı mutfaklardan da lezzetler servis eden, güzel ambiyansa sahip popüler Tiflis mekanlarından. Şehirde birkaç şubesi var. Biz Kura nehri kıyısında bulunanına gittik. Ajara usulü Khachapurisi başarıylıydı. Pidede de kullandıkları Sulgani peyniri kızartması çok lezzetli. Armutlu gazozları harika.
Tamta-ki: Tiflis’te dikkatinizi çekecek hiç sokak lezzeti yok. Arabada büfede satılan bir şey göremiyorsunuz. Bundan yola çıkarak Şef Tamta Kikaleishvili kendi bir sokak lezzeti yaratmak istemiş, bir dürüm tasarlamış ve Tamta-ki adlı mekanı açmış. Bao ekmeğine benzer bir pide içinde tiftik dana eti, lahana, kırmızı soğan turşusu ve kişniş ile şehirdeki en sevdiğimiz mekanlardan oldu.
Pasanauri: İlk akşam otelimize yakın olduğu için tercih ettik burayı. 3 çeşit Gürcü mantısı ve Gürcülerin rulo patlıcanı Nigvziani Badrijani yedik. Güzeldi.
Caravanserai Bakery: Tiflis’te ekmekler çok lezzetli ve her yerde geleneksel fırınlardan var. Bu bir binanın bodrum katında yer alıyor. Gürcü ekmeği ve pideleri satılıyor. Megruni stili khachapurisinden denedik çok iyiydi.
Cafe Stamba: Şehrin en popüler mekanlarından. Restoran, bar ve coffee shop kısmından oluşuyor. Biz rezervasyonsuz bir akşam gidince yer bulamadık. Ertesi gün kahve için uğradık. Ambiyansı çok şık.
Cafe Daphna: Sürekli dolup taşan popüler restoranlardan biri. En sevdiğim Gürcü mantısı Khinkali buradaydı. Megruni stili khachapurisine bayıldık. Tavuk çorbası da cok iyiydi.
Jusai Uyghur Cuisine: Burası bir Uygur Noodle evi. Noodle’larını taze yapıyorlar. Dükkanın giriş katındaki tezgahta noodlelara şekil verilirken görebiliyorsunuz. Zaten bunu göründe burada yemek yemek istedik. Dana etli Uygur noodle denedik. Daha önceki deneyimlerimde Uygur noodleları daha kalındı fakat buradaki bana spaghettiyi hatırlattı. Taze taze yapılıyor olsa da bana göre çok sıradandı.
Cocktail Factory: Tiflis’in en iyi kokteyl barlarından. Gürcistan’a özgü malzemelerle yaptıkları kokteylleri var. Mesela Gürcü salatalı kokteyl gibi. Biz Gürcistan’a özgü bom kişnişli bir margarita denedik. Güzeldi!
Shemomechama: Burası ilk gittiğimiz restorandı. Adı yanlışıkla yediğim şey gibi bir anlama geliyor. Birçok tavsiye listesinde vardı bu mekan ve biz de deneyelim dedik. Açıkçası diğer gittiğimiz mekanlar kadar bizi heyecanlandıran bir yer olmadı. Minimum 5 adet khachapuri sipariş etmeniz gerekiyor.
RudeBoy Bar: Burası önünden geçerken tesadüfen girdiğimiz bir bar. Menüdeki bira tadımı dikkatimizi çekti ve denemeye karar verdik. Gürcistan’a özgü olan erik sosu tkemali ile olan ve bir de tomato gose adlı domates aromasının yoğun olduğu bir bira denedik. Tkemalili olan bana turşu suyu eklenmiş bira gibi geldi. Değişik bir deneyim oldu.
YORUM BIRAKIN