Japon mutfağı denince akla hemen çiğ balık yani “Sushi” gelir. Benim gibi Sushi sevenler için Japonya ağız sulandırıcı bir seyahat noktasıdır. Sevmeyenler kesinlikle karamsarlığa kapılmasın çünkü Japonlar sadece çiğ balıkla beslenmiyorlar!
İşte Japon mutfağına ait diğer lezzetler;
Teppanyaki; saç ızgara üzerinde yapılan et, sebze ve noodle, Yakiniku-Japon Barbeküsü; masanın ortasındaki gazlı mangalda pişirilen et ve sebze, Shabu; Kaynayan suda pişirilen et ve sebzeler, Tempura; una bulanarak kızartılan her çeşit et, balık ve sebze, Soba&Udon; sulu veya susuz noodle eşitleri, Yakitori; şişte ızgara edilen etler (dana dilinden yapılanı oldukça revaçta) ve bunun gibi daha bir çok şey Japon mutfağının başlıca lezzetleridir. Dünya’nın en pahallı ve kaliteli eti kabul edilen Kobe, özel yetiştirilen danalardan elde edilen et türüdür. Bu saydıklarımın bir çoğu da biz Türklerin damak tadına uyabilecek tatlardadır.
Japonların geleneksel içkisi olan Sake soğuk veya sıcak olarak servis edilir. Bira konusunda da Japonya dünyada hatırı sayılır bir üne sahiptir. Özellikle “Sapparo”, “Asahi” ve “Kiri”n en bilinenleridir. Tokyo’da bulunan Asahi biralarının şirket merkez binası oldukça ilginç bir tasarıma sahiptir.
Japonya’da en dikkat çekici şeylerden biri restoranların önlerinde mutlaka menülerinde yer alan yemeklerin gerçeğine çok yakın maketlerinin bulunması. Bu maketler o kadar gerçekçi duruyor ki önünüze getirilse sahte olduğunu asla farketmezsiniz. Hatta bu maketlerin satıldığı dükkanlar bile mevcut. Aynı şekilde meşrubat makinelerindede ürünlerin birebir şişeleri sergileniyor.
Tokyo’da restoranlar çoğunlukla Shinjuku, Rappongi, Ginza ve Shibuya bölgelerinde yoğun olarak bulunsa da genel anlamda adım başı karşınıza bir restoran çıkıyor. Her çeşit mutfağı Tokyo’da bulmak mümkün. Buna Türk kebapçısı da dahil…
Tokya’da restoran olarak bahsetmek istediğim 2 yer var. Bunlardan ilki Teppan usulü ızgarada yapılan Japon omleti Okonomiyaki sunan “Fukutaro”, diğeri ise Japon barbeküsü “Yakiniku” restoranı “Balackhole”.
Fukutaro: Sky Tree Tower 6F
Fukutaro’da yapılan Japon omleti (Okonomiyaki) bildiğimiz omletlerden biraz farklı. Seul’de denediğim omlete daha yakın. Japonlarınkinin farkı hemen önünüzde ızgarada pişirilmesi. Önce bir kasede lahana, soya, mini karidesler ve jumbo karidesler getiriliyor. Bunların içine yumurtayı kırıyorlar ve karıştırıp ızgaranın üzerine döküyorlar. Pişen omlet üzerine ise en son barbekü sos ve mayonez ekleniyor. Ortaya görsel olarak olduğu kadar lezzet olarakda güzel bir yemek çıkıyor. Yumurtalı yemeklerden hoşlanmayanlar Teppan ızgarasında yapılan etlerin, denizürünlerinin veya sebzelerin tadını çıkarabilirler.
Blackhole Yakiniku: 1-2-5 Kabukicho, Shinjuku
Japonlara özgü barbekü olan Yakinuku yemek için tesadüf eseri girdiğimiz “Blackhole”ün sonradan Shinjuku’nun en iyi restoranlarından biri olduğunu öğrendik. Önünüzde duran gazlı mangal’da tıpkı Kore barbeküsünde olduğu gibi gelen etleri kendiniz pişiriyorsunuz. İster marine edilmiş etlerden isterseniz de marinesiz olanlardan sipariş edebilirsiniz. Sonuçta hepsi çabucak pişiyor ve yumuşacık oluyor. Lezzet ise inanılmaz. Sosları ve salataları da inanılmaz. Domates salatasını tavsiye ederim. Izgara için soğan ve Japon mantarlarından sipariş vermeyi unutmayın…
Yemekler kısmını Tokyo seyahatim sırasında yiye yiye doyamadığım marketlerde satılan hand roll misali sushi ile bitirmek istiyorum. Son derece ucuz bir okadar da lezzetli olan üçgen şeklindeki sushinin paketinden çıkarılması belli bir sıraya göre yapılıyor. Somonlusu, ton balıklısı gibi farklı çeşitleri var. Tokyo’ya giden sushiseverler mutlaka denesinler…
Tokyo tatlıları ise bir sonraki yazımda…
Herkese Tadında Seyahatler…
YORUM BIRAKIN