2. Gün
09:30 Persepolis
Şiraz’ın 70 km dışında yer alan Akamanış İmparatorluğunun başkenti. Milattan önce 515 yılında ilk temelleri 1. Darius tarafından atılmış. Pers şehri Unesco’nun dünya mirası listesinde yer alıyor. Şehre 111 adet merdivenle çıkılıyor. Şehrin girişi 25 metrelik 4 sütunlu milletler geçidinden oluşuyor. Batı kısmında Darius’un sarayı Apadana bulunuyor. Sarayın 73 kolonlu bir salonu bulunuyor. Sütunların bir kısmı halen ayakta…
11:30 Necropolis (Nakş-ı Rüstem)
Persepolis hükümdarları için şehrin 12 km kuzeybatısında anıt mezarlar inşa edilmiş. Yerel halk tarafından bu mezarlar ilk keşfedildiğinde mitolojik kahraman Rüstem’e ait olduğu sanılmıştır. Gerçek ortaya çıkınca mezarlar yine de Nakş-ı Rüstem olarak anılmaya devam etmiştir. İlk kral Darius I ve diğer 4 kralın anıt mezarları dik kayalıklar muazzam şekilde oyularak yapılmıştır. Mezarların yanına yaklaşana kadar bu kadar devasal büyüklükte olduklarını farketmiyorsunuz. Ayrıca mezarların aşağısında Sasani dönemine ait zaferlerin anlatıldığı dev kabartmalar bulunuyor. Bunların en bilineni Şapur’un 3 Roma imparatoruna karşı kazandığı zaferi simgeleyen kabartma. Necrepolis’deki mezarlar dışında Persepolis’in hemen arkasındaki tepe üzerinde de bazı krallara ait mezarlar bulunuyor. Necrepolis’deki en eski mezarın MÖ 1000 yılına ait olduğu düşünülüyor.
13:00 Laneh Tavoos Restaurant
Öğle yemeği için Necrepolis yakınlarında bulunan Tavoos restorana gittik. Tavoos, çağrışım yapacağı üzere Tavus kuşu demek. Burada benim tercihim çorba ve chicken barbekü dedikleri tavuk şiş oldu. Yanında tabi ki safranlı pilavla servis edildi. Bu arada İran’da porsiyonların büyük olduğunu belirteyim. Ayrıca her restoranda alkolsüz biraya rastlamanız mümkün. Çeşit çeşit aromalı olanları bulunuyor. Ben limonlu olanını denedim ve beğendim.
15:00 Eram Botanik Bahçesi
Yine İran bahçe kültürünün seçkin bir örneği daha… Eram Bahçesi. İçerisinde Kavam ailesine ait bir başka ev de bulunuyor. Bahçesi güller açtığında muhteşem bir güzelliğe bürünüyor. Şuan Şiraz üniversitesi botanik bahçesi içinde yer alan Eram Bahçesi ve evi ayrıca dünya mirası listesinde… Yaklaşık 150 yıllık bir tarihi var. Zend ve Kaçar hanedanlığı sırasında yenilenmiş. Gün batarken evin havuza yansımasıyla ortaya muhteşem bir görüntü çıkıyor…
16:00 Sadi Anıt Mezarı
İran’ın önde gelen şairlerinden Sadi’nin mezarı güzel bir bahçenin içinde yer alıyor. Mermer ağırlıklı sütunlar mavi çini işlemeli fayanslarla süslenmiş türbenin altında balıklı bir havuz bulunuyor. Yazın serin kışınsa soğuk suyu olan bir pınardan gelen havuzun suyuna İranlılar dilek dileyerek para atıyor.
17:00 Hafız Anıt Mezarı
Hafız İran’ın en ünlü şairi. Anıt mezarı 1935 yılında Fransız mimar Andre Godard tarafından tasarlanmış. 10 metrelik sütunlar ve derviş takkesi görünümlü bir bakır bir kubbe yapılmış. Kubbenin içi de çinilerle süslenmiş. Anıt Mezar’da Hafız’in şiirleri okunuyor. Yazdığı şiirlerin toplandığı kitap tüm İranlıların evinde bulunuyor ve bir dilek dilediklerinde kitap’dan rastgele bir sayfa açıyorlar ve çıkan şiiri geleceğe yoruyorlar.
19:00 Akşam Yemeği Haft Khan Restaurant’da
Bir önceki gün öğle yemeği yediğimiz restoranın bu kez alt katında bulunan bölümünde akşam yemeğimizi yedik. Burayı ilginç kılan dekorasyonu ve yerde oturarak yemek yenilmesi. Yuvarlak localar oluşturulmuş ve her locanın ortasında konulan bezin üzerine yemek servisi yapılıyor. Lezzetli İran yemekleri içinden organizatörümüz bizim için ortaya bir karışık kebap tepsisi siparişi verdi. Tepsi geldiğinde gözlerimize inanamadık. İçinde çeşit çeşit pilavlar, kuzu tandır, koobideh, tavuk şişler, et şişler, turşular ne ararsanız vardı. Kebapla birlikte İran ayranından içtik. Naneli ekşi yoğurtla yapılan ayran buzla servis ediliyor. Çok beğendim. Pilavlardan perde pilavı çok başarılıydı. Yediğim etlerin hepsini çok beğendim. 6 kişilik bu tepsinin ücreti 365.000 Rial.
48 saatlik Şiraz yolculuğumuz Türk Hava Yolları‘nın 03:25’deki seferi ile sona erdi. Havalimanındaki görevlilerin biraz yavaş hareket ettiğini belirtmeliyim. 2 kez güvenlik kontrolünden geçiyorsunuz. O yüzden erken gidip tüm kontrollerden zamanında geçmenizde fayda var. Ayrıca güvenlik kontrolü 2 kez yapılıyor!
Şiraz’da konaklama yapabileceğiniz bir çok otel bulunuyor. Biz Chamran Grand Hotel‘de konakladık. Toplam 250 odası ve 30 katıyla Şiraz’ın en yüksek oteli. 24. katında Şiraz manzaralı bir restoranı bulunuyor. Internet ücretli. Lobide kullanırsanız ücretsiz. Otel 5 yıldızlı ama bizdeki 5 yıldızlı otellerle karşılaştırıldığında arada yıldız farkı var gibi görünüyor. Yine de konforlu ve merkezi bir otel diyebilirim.
Şiraz seyahati unutamayacağım tadında seyahatlerimden biri oldu. Birbirinden önemli tarihi ve kültürel yerleri görme fırsatına sahip oldum. İran halkını daha yakından tanıma şansım oldu.En yakın zamanda bu kez Tahran ve İsfahan’ı görmek için İran’a tekrar gitmeyi çok istiyorum.
Şiraz seyahatinde tanıştığım diğer blogger ve sosyal medya fenomeni arkadaşlarım Bahar Akıncı, Güneş Akdoğan, Osman Kurt, Yeliz Şahin, Deniz Suerkan ve Öykü Koman ile yolculuk çok eğlenceliydi. Ayrıca bizi fotoğraflayan Serdal Taşkın ve seyahatimiz boyunca bize eşlik eden THY yetkilisi Belkıs Bedesten’e çok teşekkürler.
Şiraz birinci bölüm için tıklayınız…
Tadında Seyahatler…
YORUM BIRAKIN